Glutensiz Diyetin Faydaları - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

Glutensiz Diyetin Faydaları

29.11.2020

BuÄŸday tüketimi, henüz bazı mekanizmaları tam olarak bilinmese de hastalık riski taşıyan hassas bireylerin beyinlerindeki kan akımını bozarak beynin yürütme fonksiyonlarını bozabilir. Bu yüzden ani ruh hali deÄŸiÅŸiklikleri yaşıyorsanız, kaygı ve depresyona eÄŸiliminiz yüksekse GDO’lu, ÅŸekerli ve glutenli besinleri tüketmekten kaçınarak kendinizi gözlemleyebilirsiniz.
Gluten küçük porsiyonlarda yeseniz dahi yemekten sonra sizi ÅŸiÅŸirmesiyle ünlüdür. Küçük bir sandviç yedikten sonra bile kendinizi aşırı ÅŸiÅŸmiÅŸ hissediyorsanız bu bir gluten hassasiyeti olabilir. ÇoÄŸu zaman bu ÅŸiÅŸkinlik tüm gün sürebilir. Bu durum rahatsız edicidir. Gluteni kesmekle hem bu aşırı ÅŸiÅŸkinliÄŸin hem de aşırı bel bölgesi yaÄŸlanmasının önüne geçebilirsiniz.
Gluten hassasiyetiniz varsa ve gluteni kestiyseniz kendinizdeki pozitif geliÅŸmeleri hissedebilirsiniz. Bunun nedeni vücudun iyileÅŸme sürecine hemen baÅŸlamasıdır. Birkaç hafta sonrasında sindirim sisteminiz, bağırsak astarınız ve floranızda iÅŸler yoluna girmeye baÅŸlayacaktır.
Glutensiz beslenme beyin sisini ortadan kaldırabilir. Evet yanlış duymadınız. Henüz bilimsel bir tanımı olmasa da bunun ne demek olduÄŸunu aslında çoÄŸumuz biliyoruz; odaklanamamak, uyuÅŸuk hissetmek ve iÅŸine konsantre olamamak. Sonuç olarak verimliliÄŸiniz yavaÅŸlar ve hatta basit düÅŸüncelerin iÅŸlenmesi bile imkansız hale gelir. Tüm bunların sorumlusu gluten olabilir. ÇoÄŸu insan glutensiz diyetle bu sisli beyin semptomlarının hafiflediÄŸini bildirmiÅŸtir. EÄŸer tanı almamış bir gluten duyarlısıysanız, diyetinizden gluteni kesin ve vücudunuzda neler olacağını gözlemleyin.
EÄŸer gluten hassasiyetiniz varsa çinko, demir ve potasyum gibi besin öÄŸesi eksiklikleri yaÅŸayabilirsiniz. Bu mikronutrientlerin eksikliÄŸi vücudun olaÄŸan çalışma sistemini aksatarak tehlike yaratabilir. Glutensiz beslenme ile gut kendini iyileÅŸtirmeye baÅŸlar bu da bağırsaktan besin öÄŸesi emilimini artırır. Vitamin ve minerallerin emiliminin artmasıyla beraber saç dökülmesi ve tırnak güçsüzlüÄŸü gibi sorunların önüne geçilebilir.
BozulmuÅŸ bağırsak yapısı demir emilimini azaltır. Kronik kansızlık problemi yaşıyorsanız doktor veya diyetisyeninize danışarak glutensiz beslenmeyi deneyebilirsiniz. Gluten hassasiyetiniz varsa glutensiz beslenmeyle birlikte bağırsak astarı iyileÅŸmeye baÅŸlayacak ve demir, çinko, folik asit, B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin emilimi artacaktır. Bu da kansızlığın önlenmesinde etkilidir.
Glutensiz beslenme kısırlık, kemik erimesi ve bağırsak kanseri olma riskini azaltabilir. Aşırı glutenli beslenmek sizi gereksiz riske sokabilir.
Diyetten gluteni kestiÄŸinizde yerine gluten içermeyen farklı gıdalar koymak diyetinizin çeÅŸitliliÄŸini artıracaktır. Gluteni çıkarmak yerine daha saÄŸlıklı gıdalar koymanızı kolaylaÅŸtırır. Çünkü gluten hamur iÅŸlerinin, ÅŸerbetli tatlıların, unlu gıdaların içerisinde yaygın bir ÅŸekilde bulunur. Buna karşın et, süt, yumurta, meyve, sebze, çiÄŸ kuruyemiÅŸler, baklagiller gibi saÄŸlıklı besinler yapılarında gluten içermezler. ÖrneÄŸin standart kahvaltılık gevreklere alternatif olarak yumurta ve peynir eklemek diyetin kalitesini artırır.
Glutensiz diyetin avantajlarından birisi de diyetinizi belli sınırlar içinde tutacağı için daha kontrollü olmanızı saÄŸlamasıdır. Bir markete girdiÄŸinizde her ÅŸeyden tüketemeyecek olmak yanlış seçim oranınızı da düÅŸürebilir. Ne yediÄŸinize daha çok dikkat etmeniz hem daha saÄŸlıklı hem de daha yaratıcı olabilir.
Kan ÅŸekeri seviyenizi daha iyi korursunuz. Çünkü glutensiz diyette içinde doÄŸal olarak gluten bulunmayan besinler tercih edersiniz ve bu besinlerin çoÄŸu düÅŸük glisemik indekslidir. Bu insülinin fazla uyarılmasını engeller ve kan ÅŸekerindeki ani deÄŸiÅŸikliklerin önüne geçmeyi saÄŸlar.
Gluten vücut için gerekli bir protein deÄŸildir. Zaten gerekli aminoasitleri de içermez. Bu yüzden biyolojik olarak kaliteli deÄŸildir. Gluten vücutta bağımlılık yapan bazı mekanizmaları uyarabilir. Bu yüzden hamur iÅŸi ve ekmek bağımlılığı çok sık görülmektedir. Gluteni diyetten çıkarmak uzun vadede bu bağımlılıktan kurtulmada size yardımcı olabilir.
Henüz arasındaki mekanizme netleÅŸtirilememiÅŸ olsa da çoÄŸu araÅŸtırma glutenin otoimmun hastalık riskini artırdığına dair veriler sunmaktadır. Nitekim henüz hiçbir hastalığın nedeni de tam olarak açıklanamamaktadır. Otoimmun tiroid hastalıkları, romatoid artrit, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıklarda glütensiz beslenme fayda saÄŸlayabilir.
Gluten intolerasyonundan kaynaklı olarak ödem ve ÅŸiÅŸkinlik sorununun yaÅŸanması mümkündür. Bir hafta kadar bu diyeti uygulamak vücuttaki ÅŸiÅŸkinlik ve ödemin azalmasını saÄŸlar. Regl düzensizliÄŸinin ve ÅŸiddetli aÄŸrıların nedeni gluten intoleransı olabilmektedir. Bazı insanların tırnakları yumuÅŸak ve kırılgandır. Tırnakların hassas olmasının nedeni glüten bağımlılığı olabilmektedir. Ağız florasının rahatlamasını saÄŸlayan beslenme programının bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Gluten intoleransı saç derisinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Saç yapısı ince ve seyrek saçlara sahip olan kiÅŸilerin glütensiz beslenmeleri tavsiye edilir. Bu beslenme tarzının saçları sıklaÅŸtırdığı ve kalınlaÅŸtırdığı yönünde çeÅŸitli bilgiler bulunmaktadır.