Çölyak Hastalığı ve Derimiz - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

Çölyak Hastalığı ve Derimiz

29.11.2020

Çölyak hastalarında dermatitis herpetiformis, vitiligo, psoriasis, rekürren aftöz stomatit gibi immün (bağışıklık sistemi) aracılı bazı dermatolojik hastalıkların sıklığının arttığı bildirilmektedir. Ayrıca çölyak hastalarında malnutrisyon (emilim) gibi komplikasyonlara baÄŸlı bazı deri bulguları oluÅŸabilir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada hastalarda mukokütanöz bulgular sıklık sırasına göre; kserosis kutis, akne vulgaris, kontakt dermatit, dermatitis herpetiformis, tinea pedis, pruritus, keratozis pilaris, seboreik dermatit, ürtiker, rozase, psoriasis vulgaris, alopesi areata ve rekürren aftöz stomatit olarak bulunmuÅŸtur.
 
Çölyak hastalarında görülen immün aracılı deri hastalıkları dermatitis herpetiformis, alopesi areata, psoriasis, rekürren aftöz stomatit, kutanöz vaskülit, lineer IgA dermatozu, eritema elevatum diutinum, lupus eritematozus ve liken sklerozus olarak bildirilmektedir.
 
Dermatitis herpetiformisin çölyak hastalarında sık görüldüÄŸü bildirilmekle birlikte çölyak hastalarının %25’inde dermatitis herpetiformis görüldüÄŸü saptanmıştır. Dermatitis herpetiformisli hastalarının %2’sinde çölyak hastalığının klinik semptomlarının olduÄŸu, %80’inde ise çölyak hastalığı ile uyumlu endoskopik ve histolojik intestinal (barsak sistemi) bulgular olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Dermatitis herpetiformis geliÅŸmesi için de çölyak hastalığına benzer ÅŸekilde günlük diyette glutene maruziyet gereklidir.Bununla birlikte genetik yatkınlık da etiyolojide rol oynayabilir. Her iki hastalık da aynı ailede görülebilir ve bu durum kromozom 6’da bulunan human lökosit antijen sınıf II lokusu ile yakından iliÅŸkili gibi görünmektedir. Yapılan çalışmalarda çölyak hastalığı ile dermatitis herpetiformis arasındaki iliÅŸki doku transglutaminazı ile epidermal transglutaminazın moleküler benzerliÄŸi nedeniyle oluÅŸan otoantikorlarla açıklanmaya çalışılmış ve dermatitis herpetiformisdeki döküntünün altta yatan intestinal hassasiyete karşı geliÅŸen eksternal (dış) bir yanıt olabileceÄŸi ileri sürülmüÅŸtür. Dermatitis herpetiformiste diz, dirsek, kafa derisi ve sırtta aniden baÅŸlayan böcek ısırığına benzeyen kırmız renkli yanma ve acıma hissi oluÅŸturan lezyonlar görülmektedir. Deri biyopsisi ile teÅŸhis koyulan bu hastalıkta glutensiz diyet cilt lezyonlarının düzelmesindeki yegane tedavidir. Ayrıca bu çalışmada çölyak hastalarında %4,1 sıklıkta psoriasis (sedef), %4,1 sıklığında kronik ürtiker (kurdeÅŸen; kaşıntılı, kızarık cilt iltihabı) %2 sıklığında alopesi areata (kellik), %2 sıklıkla rekürren aftöz stomatit (ağız aftı) mevcut olup; bu oranlar kontrol grubu ile karşılaÅŸtırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.