29.11.2020
1. Restoranda Çalışanlarla KonuÅŸun
Restorana girdiÄŸinizde, sizinle ilgilenen garsonu çocuÄŸunuzun çölyak hastalığına sahip olduÄŸunu ve gluten yiyemediÄŸini anlatmak için biraz zaman ayırın. En baÅŸta bunu netleÅŸtirmek en iyisidir, ancak bunu ince ve ihtiyatlı bir ÅŸekilde yapın. Bunu yüksek sesle ve çocuÄŸunuzu utandıracak ÅŸekilde yapmayın.
2. Gereksinimlerinizin anlaşıldığını kontrol edin. Restorandaki personelin, glutensiz dediÄŸinizde ne demek istediÄŸini anlamanızı saÄŸlayın. Sahip oldukları öÄŸelerin hangilerinin uygun olduÄŸunu sorunuz ve bir öÄŸenin gluten içeren bir tahıl olup olmadığını sorun.
Çorba, soslu süsleme ve diÄŸer soslar konusunda dikkatli olun.
Ana yemek glütensiz olabilir, ancak onunla birlikte gelen sos da gluten olabilir.
Açıklığa kavuÅŸturmak için iki kez kontrol ettiÄŸinizden emin olun.
3. Restoranda çalışanlarla konuÅŸurken nazik ve sabırlı olduÄŸunuzdan emin olun. Özellikle yoÄŸun restoranlarda çalışanların streslerini göz önünde bulundurun ve biraz sabır gösterin. Glutensiz gıda ile ilgili kilit soruları sormanız gerekir; ancak nazik ve dostça davranmak daha iyi bir atmosfer yaratır ve personelin sizi ağırlamaktan daha mutlu olmasına neden olabilir.
4. Potansiyel çapraz temasa karşı dikkatli olun. Yiyecek hazırlanırken çapraz temas olasılığına dikkat edin. Restoranlar bu konuda diÄŸer yerler kadar keskin olmayabilir, bu yüzden sormaya özen gösterin. ÖrneÄŸin, menüde tava ve kızartılmış öÄŸeler arayın. Balık ve tavuk gibi ÅŸeyler iyidir, ancak eÄŸer gluten içermeyen tava ile içerenler aynı tavada kızartıldıysa çapraz bulaÅŸma tehlikesi vardır.
Garsona, kontaminasyon olmadığından emin olmak için ayrı tencerenin kullanılıp kullanılmadığını sorun.
Yiyeceklerin hazırlandığı yüzey, çapraz kontaminasyon için bir baÅŸka potansiyel yerdir.
YemeÄŸinizin bazıları gluteni içeren yiyecek maddeleri ile kontamine olabileceÄŸinden, çocuÄŸunuzun tabağınızdaki yemekten almasına izin vermeyin.