Gluten Allerjisi İle Nasıl Yaşanır ? - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

Gluten Allerjisi İle Nasıl Yaşanır ?

29.11.2020

Gluten Allerjisi İle Nasıl Yaşanır ?

 

 

1. Gluten alerjinizi daha iyi anlamak için doktora gidin. Her birinin alerjisi farklıdır. ÖrneÄŸin, buÄŸday alerjisi olan bazı insanlar buÄŸdayla dokunamaz ancak yiyebilirler. Bir gluten alerjisi, gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olup olmadığını görmek için test yaptırın. Alerjenlerin test edilmesi, fizik muayene, kan testi ve muhtemelen deri testini içerir. Burada doktor farklı allerjenleri cilde püskürtür.

 

 

 

2. Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ve gluten alerjisi arasındaki farkı öÄŸrenin. Birçok maÄŸaza ve web sitesi, bu 3 sorunu bir araya getirerek glutensiz diyetleri desteklemektedir.

Gluten alerjisi, gluten içeren bir ürünü yemeye, dokunmaya veya koklamaya karşı enflamasyonlu bağışıklık sistem yanıtıdır. Fıstık, soya, süt ve yumurta alerjilerine benzerdir. Reaksiyonlar hafiften ciddiye kadar deÄŸiÅŸir.

Çölyak hastalığı, glüten ürünlerinde bulunan bir proteinin neden olduÄŸu bir otoimün hastalıktır. Bu protein ince bağırsakta bir tepki oluÅŸturarak yorgunluk, ishal ve ince bağırsakta hasara neden olur. Bu hastalık en çok glutensiz bir diyetle tedavi edilir.

Gluten hassasiyeti, gluten proteinine karşı bir sindirim sistemi reaksiyonudur. Sıklıkla krampları, gazları, şişkinliği, ishali, yorgunluğu, kusmayı ve kilo vermeyi tetikler. Genellikle bu semptomlar kalıcı hasara neden olmaz. Bir diyette gluten az alınırsa bu duruma yardımcı olabilir veya iyileştirebilir.

 

 

3. Bir reaksiyon belirtilerini tanımayı öÄŸrenin. Bunlar, döküntüler, kurdeÅŸen, astım veya diÄŸer solunum sıkıntıları, saman nezlesi, doku ÅŸiÅŸmesi ve egzama olabilir. Anafilaksi adı verilen ciddi alerjik reaksiyonlar, hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

 

 

4. Anti histaminler, prednizon, epinefrin, astım solunum cihazı ve / veya doktorunuzun gerekli gördüÄŸü diÄŸer ilaçları içeren bir acil alerji kiti taşıyın. Bu kit, hayatı tehdit eden reaksiyon durumunda hastaneye gitmek için size zaman tanıyabilir.

 

 

5. Glutensiz gıdaları tanımayı yakın arkadaÅŸlarınız ve ailenize öÄŸretin. Bilgilendirici broÅŸürleri onlarla paylaşın ve yulaf gibi hangi gıdaların çapraz bulaÅŸma eÄŸilimi gösterdiÄŸini öÄŸrenin.

 

 

6. Tüm gıda etiketlerini okumayı öÄŸrenin. Etikette buÄŸday veya gluten bulunan herhangi bir ÅŸeyi yemeyin. BuÄŸday unu içeren ÅŸeyler, hazır kahve, sosis, dondurma, soya sosu, ketçap, mayonez, malt bira, monosodyum glutamat (MSG) tır.

 

 

7. Garsonlardan glutensiz menü seçeneklerini isteyin.

 

 

8. Genellikle buÄŸday ürünleri ile vitamin kaynaklarını deÄŸiÅŸtirin. Günde 5 ila 9 porsiyon meyve ve sebze yiyin. Riboflavin, demir, kalsiyum, tiamin, niasin ve folattan zengin gıdaları tüketmeye odaklanın.