Glutenle Çapraz Bulaşmanın En Aza İndirilmesi İçin 10 Pratik Yöntem - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

Glutenle Çapraz Bulaşmanın En Aza İndirilmesi İçin 10 Pratik Yöntem

29.11.2020

Glutensiz beslenmek için her kiÅŸinin aynı oranda imkanları elveriÅŸli olmayabilir, en uygunu hasta için tamamen ayrı bir mutfağın olması ve o mutfaÄŸa hiç gluten içeren gıdanın alınmamasıdır ancak bu çoÄŸu zaman mümkün olmaz. AÅŸağıda dikkat edilirse büyük oranda çapraz bulaÅŸmanın azaltılabileceÄŸi pratik yöntemler verilmiÅŸtir.
1. AhÅŸap: Tahta kaşıklardan veya glutensiz yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan kesme tahtalarından kaçının. Metal ve plastik çok daha güvenli seçeneklerdir.
2. Ekmek kızartma makinesi:Sizi çapraz kontaminasyondan korumak için ayrı bir ekmek kızartma makinesi kullanın ya da ekmek kızartma makinesinde kullanılabilecek poÅŸetlerin içine glütensiz ekmeklerinizi koyup öyle kızartın.
3. Market Kepçeleri: Markette iken, depoda bulunan ambalajsız yiyeceklerden kaçının. Bazı yiyecekleri koymak için kullanılan kepçeler daha önce glutenli yiyecekleri koyarken kullanılmış olabilir.
4. Süzgeç: Süzgeçlerde gluten tutunabilir. Süzgeç ya da kevgiri iyice temizlemek ya da sadece glutensiz besinlerde kullanmak için bir kevgir satın almak daha kolay (ve daha güvenli) olabilir.
5. Un Elekleri: ÇoÄŸu zaman un eleklerini tamamen temizlemek zordur. Eleme makinasını tamamen temizleyebilir veya kevgire benzer ÅŸekilde, ikinci bir eleme makinası satın alabilir ve sadece glütensiz piÅŸirme ve fırınlama için kullanabilirsiniz.
6. Mutfak Fırçaları: Mutfaktaki fırçalar kullanmadan önce yeterince temizlenmelidir. Gluten, fırçanın kıvılcımlarına kolayca saklanabilir.
7. Eski Plastik: Hasarlı plastik parçaların temizlenmesi zor çizik kısımlarında artık glüten olabileceÄŸinden çizik plastikten kaçının.
8. Izgara: Izgara yaparken ızgara yüzeyini kapatın, çünkü önceki kullanımlardan kalan gluten olabilir. Izgarada artık gluteni ortadan kaldırmak için 30 dakika veya daha uzun süre 260 derecede ısıtmak gerekebilir.
9. ÇeÅŸni ve baharatlar:Glutenin bulaÅŸmasını önlemek için ketçap gibi sıkılabilir, kapaktan dökülebilir kapların kullanımı daha uygundur. Böylelikle içinden alınmaya kalkışılırken daha önce gluten bulaÅŸmış bir materyalin temas ihtimali azalacaktır.
10. Temizleme, Ayırma ve Etiketleme Yöntemi: Her ÅŸeyi temizleyin ve ayırın. PiÅŸirmeden önce tezgah üstlerini temizlemelisiniz. Bu, çapraz kontaminasyonun önlenmesine yardımcı olacaktır. Glutensiz ürünlerinizi kilerinizde ve buzdolabınızdaki glutenli ürünlerinizden ayırmalısınız. Son olarak, glutensiz ürünlerinizi ve glütensiz ürünlerinizi hazırlarken kullandığınız mutfak ekipmanlarını etiketlemeli ya da diÄŸer ekipmandan farklı yerde tutmalı ve farklı boyut ve renklerde almalısınız, böylece evde yaÅŸayan ve glütensiz beslenmeyen kiÅŸiler hangi gıda ve mutfak ekipmanını kullanmaları gerektiÄŸini bilir.