Glutensiz Diyetin Çölyak Hastalığı Olmayan Bireylerde Olası Yararları - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

Glutensiz Diyetin Çölyak Hastalığı Olmayan Bireylerde Olası Yararları

29.11.2020

Çölyak hastalığında, glütensiz beslenme tedavinin kendisini oluÅŸturur. Besin alerjisi öyküsü olan, sıklıkla kronik yorgunluk, kabızlık, gaz, ÅŸiÅŸkinlik gibi mide bağırsak ÅŸikâyetleri olan ancak herhangi bir hastalık tanısı koyulamamış bireylerin de glütensiz beslenmeyi denemesinde bir sakınca yoktur. Faydasını görmeleri halinde, bu beslenme biçimini devam ettirebilirler. AÅŸağıda glutensiz beslenmenin saÄŸlıklı insanlarda olası yarar ve zararları özetle anlatılmaya çalışılmıştır.
 
AraÅŸtırmalarca Çölyak hastalığında, HaÅŸimato gibi tiroid hastalıklarında ve insülin direnci olanlarda glütensiz beslenmenin faydalarını ortaya konmuÅŸtu. Son araÅŸtırmalar glütensiz beslenmenin ÅŸizofreni, otizm, dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite gibi bazı ruhsal hastalıkların ana tedavisine ek olarak uygulandığında, belirtileri azalttığını ortaya koydu.
 
Glutensiz beslenme genel anlamda
Ani ruh deÄŸiÅŸikliklerini önler, depresyon ve kaygının önüne geçer.
Kansızlığı önler.
Odak duyusunu ve konsantrasyonu artırır.
Bağırsak kanseri riskini azaltır.
Kan ÅŸekerini dengeler. Ani açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçerek ekstra kilo almayı engeller.
 
Sürekli ödem ve ÅŸiÅŸlik problemleri yaşıyor ve ne yaptıysanız bunun nedenini saptayamıyorsanız; 5-7 gün kadar gluten detoxu olan bir diyete baÅŸlamak ÅŸiÅŸkinliÄŸinizi ve ödem probleminizi azaltabilir. 
 
Bazı vakalarda düzenli beslenme ile birlikte glutensiz diyet düzenine geçildiÄŸinde anksiyete ve depresyon belirtilerinin azaldığını ve ilaca ihtiyacın düÅŸtüÄŸünü bulmuÅŸtur.
EÄŸer adet öncesi sendromu yaşıyorsanız bu zamanlarınız çok aÄŸrılı ve ÅŸiddetli geçiyorsa; bir araÅŸtırmada 10 gün glutensiz beslenen kadınlarda bir sonraki regl çizelgesinin düzene oturduÄŸu ve PMS döneminin daha hafif geçtiÄŸi bulunmuÅŸtur.
Gluten sindirimi sonucunda ortaya çıkan bir peptit, kadınlarda ve erkeklerde hipofiz bezini uyararak hormon aktivitesinin dengelerini bozuyor ve meme büyümesine yol açıyor olabilir. En azından 5-7 gün aralığında glutensiz beslenerek vücudunuzdaki deÄŸiÅŸimleri görmeyi deneyebilirsiniz.
Tırnaklarınız büyüdükçe yumuÅŸuyor ikiye ayrılıyor ve ya kırılıyorsa bunun sebebi gluten hassasiyetiniz olabilir. Hormonal aktivite ve cilt saÄŸlığı üzerinde glutenin etkileri bu aralar en büyük araÅŸtırma konularından biri. Bir araÅŸtırmada ise glutensiz beslenmenin tırnak mantar enfeksiyonlarını azalttığı ve tedavi edici olduÄŸunu yönünde bulgular elde edilmiÅŸtir.

Glutensiz beslenmek diÅŸ saÄŸlığınızı geliÅŸtirdiÄŸi gibi nefesinizin de daha iyi kokmasını saÄŸlayabilir. Ağız floranızın ve bağırsak floranızın rahatlaması için glutensiz beslenmek nefesinizi de deÄŸiÅŸtirecektir.
Tırnaklarınız yumuÅŸuyor ve çabuk kırılıyorsa, saçlarınız daha ince telli ya da daha seyrek olduÄŸunu mu hissediyorsanız gluten intoleransınız bunları etkiliyor olabilir. 10 günlük gluten detoxu deneyip saçlarınızın daha saÄŸlıklı olmasını saÄŸlayabilirsiniz.