29.11.2020
1) Odasında küçük, kullanışlı mutfağı olan bir otelde rezervasyon yaptırın. Bu, otelde kaldığınız süre boyunca hazırlayabileceÄŸiniz glutensiz gıdaları satın almanızı ve saklamanızı saÄŸlayacaktır. Çok fazla hazırlık gerektirmeyen basit yemekleri planlayın, çünkü piÅŸirme kapları ve piÅŸirilecek alan yiyecekler muhtemelen çok sınırlıdır. Küçük bir mutfak mevcut deÄŸilse, bir mikrodalga fırın ve mini buzdolabı içeren bir oda isteyin.
2) Otelde, tam pansiyon yerine sadece oda-kahvaltı seçeneÄŸini tercih edin. Oda-kahvaltı seçeneÄŸi olan otel sahiplerinin, sizin diyet ihtiyaçlarınızı karşılamak için istekli ve gönüllü olması muhtemeldir. ÇoÄŸu oda-kahvaltı seçeneÄŸi olan oteller, diyet kısıtlamaları ile yüz yüze olan insanlara aÅŸinadır. Bu tür otellerde, gluten hassasiyetinden dolayı, özel yemek seçenekleri talep eden ilk konuk olmama ihtimaliniz yüksektir.
Oda-kahvaltı seçeneÄŸi olan oteller ile irtibata geçin. Hangi gıdaların sizin için güvenli, hangi gıdaların ise sizin için güvensiz olduÄŸunu açıklarsanız, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirler. Sadece durumunuzun ciddiyetini ve glutenden tamamen kaçınmanın önemini açıkladığınızdan emin olun.
3) Seyahatinizden önce durumunuzu, ziyarette bulunacağınız aile bireylerine ve arkadaÅŸlarınıza bildirin. Evde kalıyorsanız, geliÅŸinizden önce sizinle yemeklerini planlarlar. Gluten içeren gıdaları tüketemediÄŸinizi bilmeleri önemlidir.
Gluten hassasiyetinin ne olduÄŸu ve gluteni içeren gıdaları tüketirseniz bedeninizi nasıl etkileyeceÄŸinin kısa bir açıklamasını yapın. Hangi gıdaları tüketebileceÄŸinizi, hangi gıdaları ise tüketemeyeceÄŸinizi açıklayan ayrıntılı bir gıda listesi verin. Bu onların buzdolabını ve kilerlerini, konaklamanız süresince yemek yemeniz için uygun hale getirmelerini saÄŸlayacaktır.
Birçok pastanede artık internetten sipariÅŸ seçenekleri bulunmaktadır. Bazıları yiyecekleri eve teslim eder, diÄŸerleri ise sizin teslim almanız için hazırlanmasını saÄŸlar. Varmadan önce seyahate gideceÄŸiniz yere sipariÅŸlerinizin gitmesini saÄŸlayın.
4) Seyahat edeceÄŸiniz bölgedeki restoranları araÅŸtırarak glutensiz yemek hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu adımı, seyahate çıkmadan birkaç gün önce yapmalısınız. Restoran ÅŸefi veye müdürden, yiyeceklerin hazırlanması konusunda bilgi alabilir ve iÅŸyerinde gluten hassasiyetinin iÅŸlenme biçimini öÄŸrenebilirsiniz.
Åžefle konuÅŸtuÄŸunuzda, gluten duyarlığına ne kadar aÅŸina olduÄŸunu ve restoranın o anda menüsünde glutensiz seçenekler olup olmadığını öÄŸrenin. DeÄŸilse ÅŸefin talebiniz üzerine gluten alerjileri olanlar için yemekleri nasıl hazırlayabileceÄŸini sorun.
5) YolculuÄŸunuzdan önce glutensiz atıştırmalıklar satın alabilisiniz.. Araba ile seyahat ederken, taze meyve, sebze, peynir ve glutensiz sandviçlerle dolu küçük bir soÄŸutucu kullanın. Glutensiz krakerler, kurabiyeler ve diÄŸer paketlenmiÅŸ aperatifler bulundurun.
6) Paketli atıştırmalıkları tek kullanımlık bir alışveriÅŸ çantasına koyarak yolculuÄŸa çıkın. Alternatif olarak, bozulabilen gıdaları depolayabileceÄŸiniz küçük bir soÄŸutucu satın almayı da düÅŸünebilirsiniz.
7) Gıdaları uçaklarda taşıma politikasını öÄŸrenin. Hava yollarına direk olarak arayın ve uçuÅŸ sırasında glutensiz yemek seçenekleri hakkında bilgi alın. ÇoÄŸu hava yolunda gluten duyarlılığı bulunmamasına raÄŸmen, glutensiz gıdaları taşıyabilirler. Alternatif olarak, kendi gıdalarınızı getirmeyi düÅŸünün.
8) Turistik gemi yolculuÄŸu hatlarına baÅŸvurun ve glutene duyarlı bireylere yer verip vermediklerini öÄŸrenin. Åžu anda sadece birkaçı glutensiz menü seçenekleri sunuyor. Bazıları, seyahat tarihlerinizi önceden haberdar etmenizi ister ve yalnızca glutensiz yemekler içeren özel bir menü hazırlar.