Metabolik bir eklem hastalığı olan Gut hastalığı, damla hastalığı ya da kralların ve zenginlerin hastalığı olarak da bilinmekte olup; hastalığın nedenleri endokrinolojik ve immünolojik temellere dayanmaktadır.
Çölyak hastalığı da gut gibi immünolojik temellere dayalı bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bazı kiÅŸilerde her iki hastalık birlikte de görülebilir. Bu durum her iki hastalığın tedavisinde kısmen ortak olan diyet uygulamalarını da beraberinde getirir. Gut artriti ve Gut Tofüsü (ürit asit ve çeÅŸitli immun sistem elemanlarının birikmesine baÄŸlı doku ÅŸiÅŸmesi) gutta hastalığın öncü bulgularındandır. Bu durum ilk olarak genelde ayak baÅŸparmağında ürik asit kristallerinin birikmesine ve inflamasyon yanıtı oluÅŸturmasına baÄŸlı olarak ÅŸiÅŸlik, kızarıklık ve aşırı aÄŸrı ile ilk olarak kendisini gösterir. Hastalar genellikle kilolu özellikle bel çevresi kalın hastalardır. Organ yaÄŸlanması, özellikle karaciÄŸer yaÄŸlanması bu hastalarda sıklıkla görülür. Hastalık ilerledikçe aÄŸrılı eklem ÅŸiÅŸlikleri ile karakterize olan ataklar sıklaşır. Eklemlerde kalıcı hasarlar geliÅŸir. Bununla birlikte idrarda artan ürik asit atılımı nedeni ile böbrek taÅŸları oluÅŸmaya baÅŸlar. Kalp gibi organlar da dahi tofüsler oluÅŸmaya baÅŸlar ve organ fonksiyonları bozulur. Hastalığın en çok korkulması gereken yönü beraber taşıdıkları riskler olup; ani kalp krizleri ani inme ataklarının genç yaÅŸlarda görülmesidir. Gut hastaları hem atakların kontrol altına alınması açısından hem de kalp damar saÄŸlığını bu hasta grubunda sık görülen ani kalp krizleri ve felç riskinden korunma açısından tedavi edilmelidirler.
Gut hastalığında da çölyak hastalığında olduÄŸu gibi beslenme çok önemlidir. GUT hastalarında da barsak florası çölyak hastalığında olduÄŸu gibi bozulmuÅŸtur. Barsak geçirgenlik sendromu çoÄŸunlukla mevcuttur ve ÅŸiddetlidir. Bu nedenle bir çok vitamin mineral seviyesinde bu hastalarda da çölyak hastalarında olduÄŸu gibi ciddi düÅŸüklükler görülebilmektedir. Uygun olmayan diyet zamanla çölyak hastalığındaki gibi barsak hücrelerinde, özellikle ayak baÅŸparmakları olmak üzere eklemlerde ve tüm vücutta yangı (inflamasyon) yükünü artırarak birçok tıbbi nedene zemin hazırlayabilir. Proteinden zengin yiyecekler, ÅŸeker ve ÅŸekere dönüÅŸen unlu mamüller makarna pilav ekmek poÄŸaça börek vs , alkol sınırlı olarak tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir. Tüm hastalarda insülin direnci gizli ÅŸeker veya ÅŸeker hastalığı ile birlikte görülen GUT hastalığını çözmenin yolu ÅŸekersiz hayattan geçer. Yumurta ve tavuk tüketimi de belirgin düzeyde azaltılmalı, ürik asitten zengin olan kırmızı et tüketimine sınır konmalıdır.
Gut hastalığında çölyaktaki gibi sadece glutensiz beslenme yeterli olmaz, glutensiz beslenip yanında glutensiz unlu mamülleri çok tüketiyorsanız da Gut hastalığı kötüleÅŸebilir. Birçok hastalıkta olduÄŸu gibi egzersiz, saÄŸlıklı bir yaÅŸam için gerekli ÅŸartlar, D vitamini ve güneÅŸlenme her iki hastalık için de önemlidir. Ayrıca kandaki ürik asit seviyesini düÅŸüren bir takım medikal ilaçlar mevcuttur. Ayrıca bağışıklık sistemindeki yanıtı baskılayıcı ilaçlar ve immunoterapi desteÄŸi uygulanması da gerekebilir.