RAMAZANDA ÇÖLYAKLILAR İÇİN ÖNERİLER - Haberler - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

RAMAZANDA ÇÖLYAKLILAR İÇİN ÖNERİLER

29.11.2020

Oruç tutacak çölyak hastaları için ramazanda glutensiz beslenme her zaman olduÄŸu gibi devam etmelidir. ÖÄŸün sayısı azalan ramazanda metabolizma yavaÅŸlamasının önüne geçebilmek için öÄŸün sayıları arttırılmalıdır. Ä°ftarda açılışı pirinç veya sebze çorbaları ile yaparak 15 dakika ara vermeli daha sonra besin seçimlerini yanında yoÄŸurt ve salata bulunan az yaÄŸlı, hafif seçeneklerden yana kullanmalıdırlar. Ä°ftar sonrası yapacakları yarım saatlik yürüyüÅŸ ile ramazan boyu kilo problemlerinin önüne geçebilirler.
Sahurda peynir, yumurta, bol yeÅŸillik, süt veya yoÄŸurt olan hafif bir kahvaltı seçeneÄŸine yer verebilirler. Glutensiz ekmek eklenmesiyle gün boyu daha fazla tokluk hissi saÄŸlanabilir. Sahurun bittiÄŸini bildiren ezan okunmasına yarım saat kala meyve ile hafif bir ara öÄŸün tercih edebilirler. Tüm bireylerde olduÄŸu gibi çölyak hastalarının da sahurda su tüketimine özen göstermeleri gerekir. Su tüketimini sahurla iftar arasına yaymalı ve günde en az 2,5 litre su içmelidirler.
Yeni tanı almış çölyaklılarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri olabileceÄŸinden oruç tutmalarının hastalıklarını nüksettirebileceÄŸi için mutlaka doktora danışmalarını ve diyet programlarını hekimleriyle birlikte oluÅŸturmaları önerilmektedir. Oruç tutan çölyaklılar, protein ve besin deÄŸeri yüksek kara buÄŸday, kepekli pirinç içeren besinler tercih etmeli. Åžarküteri ürünlerinde de gluten bulunabileceÄŸi unutulmamalı. Ürün etiketleri kontrol edilerek, glutensiz ibaresi bulunan ÅŸarküteri ürünleri seçilmeli. Meyvelerle yapılmış az ÅŸekerli kompostolar tüketilebilir. Ä°ftar ve sahur öÄŸünlerinde glutensiz un ve malzemelerle hazırlanmış karbonhidratlı gıdalar yenilebilir. Normal restoranlarda yemek yenecekse ızgara et ve salata, garnitür konmamış kumpir gibi gıdalar tercih edilebilir. Soslu ve baharatlı gıdalarda gluten olma ihtimaline dikkat edilmeli.
Çölyak Hastaları Ä°çin 1 Günlük Glutensiz Ramazan Menüsü Önerisi
Sahur:
Yumurtalı patates
1 dilim az tuzlu peynir
Domates, salatalık, marul, maydanoz
1 su bardağı süt
2 dilim glutensiz ekmek
Ezan okunmadan 30 dk önce 1 porsiyon meyve + 2 adet ceviz içi
Ä°ftar:
1 kase sebze çorbası
3 köfte kadar ızgara tavuk/balık (120 gr) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeÄŸi
1 bardak ayran
2 adet dolma (pirinç ile yapılmış) veya 1 dilim glutensiz ekmek
SöÄŸüÅŸ salata
Ara ÖÄŸün:
2 porsiyon meyve