Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır? - BLOG - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

29.11.2020

Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır?



Çocuklarda çölyak hastalığı belirtilerinin anlaşılabilmesi için dikkatli bir izleme sürecine ihtiyaç vardır. Bebeklerde, çocuklarda ya da yetiÅŸkinlerde farklı belirtilerle ortaya çıkan çölyak hastalığı, tahıllarda bulunan glüten adlı maddeye karşı duyarlılık olarak tanımlanmaktadır.

Ä°lginizi çekebilir: Çölyak Hastalarının En Çok Tercih EttiÄŸi 10 Glutensiz Marka

 

Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Çölyak hastası olan kiÅŸilerde ince bağırsak, glütenin emilimini yapamaz. Bu durum hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. 2 yaşından büyük çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri olarak ÅŸunlardan bahsetmek mümkündür:

 cocuklardacolyakbelirtileri
 
Ä°lginizi Çekebilir: Gluten Ä°ntoleransı Nedir? Nasıl Anlaşılır?
 

Çocuklarda Çölyak Hastalığı ve Büyüme GeriliÄŸi

Dünyada farklı görülme sıklıklarına sahip olan çölyak hastalığı, Türkiye’de her 110 çocuktan birinde görülmektedir. Özellikle anne sütünün kesilmesinden sonra çocukların tahıllar ile tanıştırılmasıyla hastalık belirti göstermeye baÅŸlar. Glütene karşı bağışıklık sisteminin göstermiÅŸ olduÄŸu reaksiyon, çocukların kısa sürede hızlı kilo kayıpları yaÅŸamasına neden olmaktadır. Çocuklarda çölyak hastalığı büyüme geriliÄŸi gibi bir olumsuz etki yaratmaktadır. Tüm hastalarda olmamakla birlikte aÅŸağıdaki durumlarla karşılaşılabilir:

Büyüme geriliÄŸi en çok 2-7 yaÅŸ arasındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Çölyak hastalığının getirmiÅŸ olduÄŸu bu olumsuzluklarla mücadele etmek için, hastalığın tespit edildiÄŸi ilk andan itibaren glüten diyetine baÅŸlanmalıdır. Doktorun vereceÄŸi ek takviyelerin düzenli bir ÅŸekilde kullanılması da önem arz eden bir husustur.

 

Çölyak Hastalığı ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Çocuklarda çölyak hastalığıgenellikle aynı bulgular ile ortaya çıkmaz. Bazı çocuklarda sayılan belirtilerin yalnızca bir tanesi ya da birkaç tanesi bulunurken; bazılarında daha fazla belirtiye rastlamak mümkündür. Bu doÄŸrultuda çölyak hastalığının bazı çeÅŸitlerinden söz etmek mümkündür. Çölyak hastalığının en yaygın çeÅŸidi, klasik çölyak hastalığı olarak adlandırılan türdür. Genellikle 6 ila 24 aylık çocuklarda görülen klasik çölyak hastalığı semptomları ÅŸunlardır:

Bir diÄŸer çölyak türü olan atipik çölyak hastalığı sıklıkla huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılmaktadır. Bu da tanı koyulmasını zorlaÅŸtıran bir durumdur. 5 yaÅŸ üzerindeki çocuklarda görülen atipik çölyak hastalığında bulgular çok daha hafiftir ve genellikle bir ya da birkaç bulguya rastlanmaktadır. Atipik çölyak hastalığının en belirgin göstergeleri ÅŸunlardır:

Çölyak hastalığının bir diÄŸer çeÅŸidi olarak sessiz çölyaktan söz etmek mümkündür. Genellikle herhangi bir bulgu göstermeyen ve her yaÅŸ grubunda görülebilen bu sessiz çölyak; aile bireylerinden birinde çölyak hastalığı çıkması üzerine yapılan tedbir amaçlı taramalar neticesinde tanımlanabilmektedir. Bunlara ek olarak potansiyel çölyak hastalığı ve non-çölyak glüten hassasiyeti gibi çölyak türleri de mevcuttur.
 
Ä°lginizi çekebilir: Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Etkili Bir Yöntem Midir?

colyakhastaligicesitlerinelerdir 

 

Anne Sütünün Çölyak Hastalığına Etkileri 

Çocuklara ilk altı ay boyunca anne sütü verilmesi ve bunun haricinde herhangi bir besin maddesine baÅŸvurulmaması, çölyak hastalığının yanı sıra pek çok konuda olumlu etkiler yaratan bir durumdur. Anne sütünün içerisinde de eser miktarda bulunan glüten maddesi çocuklarda çölyak hastalığı karşısında bir bağışıklık oluÅŸmasını saÄŸlamaktadır. Yapılan araÅŸtırmalara göre çocuklara ilk 6 ay tahıl ya da tahıl içeren besin maddelerinin verilmesinin çölyak hastalığını tetiklediÄŸi tespit edilmiÅŸtir. Bu yüzden de çölyak hastalığı ile mücadele en önemli silahlardan biri anne sütüdür. 

annesutucolyak

 

 

Çölyak Hastalığı En Çok Hangi YaÅŸlarda Görülür?

Çölyak hastalığı en çok 8-12 aylık bebeklerde ve 30 ila 40 yaÅŸ arasındaki yetiÅŸkinlerde görülmektedir. Ancak yine de bu hastalığı herhangi bir yaÅŸ dilimi ile sınırlı tutmak mümkün deÄŸildir. Çölyak hastalığı bazen erken yaÅŸlarda kendisini belli etmekte, bazen de sessiz bir ÅŸekilde varlığını sürdürerek 30’lu yaÅŸlara gelinceye kadar herhangi bir belirti göstermemektedir. Çölyak hastalarında tanı koyma oranı çok düÅŸük olduÄŸundan dolayı, net bir yaÅŸ aralığından söz etmek de mümkün deÄŸildir. SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde 1 ila binde 3 arasında deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Fakat bu hastalardan yalnızca yüzde 10’luk bir kısmına teÅŸhis konulabilmektedir.