29.11.2020
Çölyak hastalığı incelendiÄŸinde, en büyük neden olarak ailenizde önceki nesillerde de çölyak hastalarının bulunması gösterilir. Bu sebeple çölyak hastalığı genetik bir hastalık olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra çölyak hastalığı kalıcı bir hastalıktır. Ne yazık ki henüz bu hastalığa kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Günümüz itibariyle çölyak hastalığının tedavisi yalnızca glutensiz diyettir. Bu yazıda Çölyak hastalığını daha yakından tanıyacak, çölyak hastalığı neden olur ve çölyak kalıcı bir hastalık mıdır gibi sorularınızın cevaplarını derinlemesine bulabileceksiniz.
Çölyak hastalığı neden olur sorusunun en büyük cevabı olarak kalıtsal geçiÅŸ gösterilebilir. Kalıtsal geçiÅŸ ile, yani üst nesillerden aktarılmış bir hastalıktır. Buna raÄŸmen ailenizde çölyak hastalarının olması sizin de kesinlikle bu hastalığa sahip olup olmadığınızı göstermez. Bu yüzden böyle durumlarda bir doktora görünmek mantıklı seçimdir.
Peki çölyak hastalarının vücutlarında ne gibi semptomlar gerçekleÅŸiyor? Ä°nce bağırsakta Villüs adı verilen, emilim ve sindirimde görevli yapılar, gluten tüketimi ardından zarar görür. Bu zarar sonucu Villüsler sindirim ve emilim görevlerini düzgün bir ÅŸekilde yerine getiremezler. Bu noktadan sonra en acılı adım olan çölyak hastalığının belirtileri ortaya çıkar. BaÅŸ aÄŸrısı, halsizlik, mide bulantısı, ishal gibi birçok çeÅŸitli belirti kendini gösterebilir. Gluten hassasiyetinize baÄŸlı olarak veya çölyak hastalığı çeÅŸidinize göre bu belirtilerin ağırlığı deÄŸiÅŸir.
Ä°lginizi çekebilir: Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Etkili Bir Yöntem Midir?
Yazıda bu noktaya geldiyseniz, çölyak hastalığının birçok farklı belirtisi olduÄŸundan haberdar olmuÅŸsunuzdur. Peki bu çölyak hastalığıbelirtileri yelpazesi tam olarak ne kadar geniÅŸ? Çölyak belirtileri neye göre sınıflara ayrılıyor? Hangi belirti hangi sınıfta kendine yer buluyor? Sıradaki bölümde bu ve bu tarz sorularınıza cevaplar bulabileceksiniz.
Çölyak belirtileri konusu açıldığında kesin bir yorum yapmak çoÄŸu zaman doÄŸru olmaz. Çünkü çölyak hastalığı, her bireyde farklı belirtiler gösterme olasılığı vardır. Bu olasılık, çölyak hastalığının kalıtsal geçiÅŸle yayılmasıyla ve farklı yaÅŸ gruplarında ortaya çıkmasıyla desteklenir. Bu insan çeÅŸitliliÄŸi, hastalığın belirti çeÅŸitliliÄŸini de büyük oran da arttırmayı baÅŸarabilmiÅŸtir. Bu yüzden çölyak belirtileri incelenirken bunları gruba ayırmak gerekmektedir. Ä°ÅŸte karşınızda bazı çölyak belirtisi örnekleri:
Çölyak hastalığının onlarca farklı belirtisi bulunmaktadır ve bu belirtiler kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸir.
Çölyak hastalığı ile alakalı birçok konuda olduÄŸu gibi tanı konusunda kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸim söz konusudur. Tanı kime yapılıyorsa ona göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. ÖrneÄŸin, eÄŸer çocuklarda yersiz karın aÄŸrısı, baÅŸ aÄŸrısı, kaşıntı ve alerji durumları varsa çölyak ihtimali de vardır diyebiliriz. Bu oldukça kolay bir tanı yöntemiyken yetiÅŸkinlerde ise durum tamamen farklıdır. YetiÅŸkinlerde tanı için serolojik testler ve ince bağırsak biyopsisinden faydalanılır. EÄŸer bunlar yeterli olmazsa endoskopi ve ardından biyopsi de tanı koymak için uygulanabilir. Bu hastalığın belirtileri çok çeÅŸitli ve diÄŸer hastalıklarda da sıklıkla görüldükleri için erken bir tanı koymak kesinlikle çok tehlikeli olabilir. Bu yüzden tanı koyma görevini uzmanlara bırakmak, yetiÅŸkinlerin bu konuda verebileceÄŸi en iyi kararlardan biridir.
Ä°lginiz çekebilir: Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Çölyak ne yazık ki kalıcı bir hastalıktır. Bu durumun temel sebeplerinden biri hastalığın nispeten yeni bir hastalık olması ve henüz kalıcı bir çözüm üretilmemiÅŸ olmasıdır. Ä°çinde bulunduÄŸunuz 2020 yılında ne yazık ki bu konuda araÅŸtırmalar olsa da çölyak hastalığı tedavi araÅŸtırma süreci pek de hızlı ilerlememektedir. Çölyak hastalığının kalıcılığına herhangi bir çözüm henüz bulunamamış da olsa, çölyak belirtilerini sıfıra indirecek bir yöntem vardır. O da tabii ki glutensiz beslenmedir. EÄŸer bunu kalıcı olarak yaparsanız, çölyak hastalığını kalıcı olarak atlatabilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Çölyak Hastalarının En Çok Tercih EttiÄŸi 10 Glutensiz Marka
Glutensiz beslenme, glutenin çölyak hastalığını tetikleyen etmen olması sebebiyle oldukça önemlidir. Bu yüzden Çölyak hastaları kesinlikle diyetlerini glutensiz takip etmelilerdir. Bu diyeti doktorlar veya diyet uzmanları eÅŸliÄŸinde hazırlamanız gerektiÄŸi asla unutulmamalıdır.
Sadece sofrada deÄŸil, sabundan diÅŸ macununa kadar hayatın birçok alanında gluten karşınıza çıkabilir. Bu yüzden bu konuda ekstra dikkatli olmak çölyak hastaları için fazlasıyla önemlidir. Hastalar anca hayata böyle bir bakış açısıyla çölyak hastalığı belirtilerini minimuma indirebilirler. Kalıcı bir çözüm bulunana kadar çölyak hastalığının en kalıcı çözümü glutenden olabildiÄŸince uzak durmaktır.